Ina Boudier-Bakker

Ina Boudier-Bakker was een succesvole Nederlandse schrijfster. Het werk van haar is te beschrijven als psychologisch realisme.

Ina Boudier-Bakker was een succesvolle Nederlandse schrijfster. Het werk van haar is te beschrijven als psychologisch realisme. Het gaat haar om het binnen leven van de mensen die ze beschrijft. De kern van haar hele oeuvre. Dat alle mensen die met elkaar communiceren, elkaar eigenlijk helemaal niet kennen. Dat ze eigenlijk allemaal ten opzichte van elkaar eenzaam zijn. Eenzaamheid en diep van binnen ongelukkig zijn, is daarbij de kern van haar eigen persoonlijke leven en haar literaire werk. Bijvoorbeeld het onderwerp: Geestelijke armoede. Het onvermogen om de andere mens werkelijk te leren kennen. De eenzaamheid waartoe wij zijn veroordeeld. Haar levensmotto verwoord dit ook treffend:

“Iedereen blijft alleen, naast wie hij ook leeft.”

Zij heeft zich altijd alleen gevoeld. Ze voelde zich ook alleen toen ze getrouwd was, hoezeer ze ook van haar echtgenoot hield. Ze voelde zich ook toen alleen. Dat pastte in haar overtuiging dat je nooit iemand werkelijk leerde kennen. Ina Boudier-Bakker is haar hele leven innerlijk eenzaam geweest. Wat eigenlijk al was begonnen in haar kindertijd. Haar broertje is toentertijd heel jong aan scarlatina overleden. Haar tweede broertje is daarna ook vrij vroeg overleden. Op 14 jarige leeftijd aan epilepsie. Ze heeft dit als kind en puber van dichtbij meegemaakt en het heeft haar echt gevormd. Je zou kunnen stellen, gevoelsmatig misvormt voor de rest van haar leven. Waarbij ze dit leed nooit heeft kunnen verwerken.

De jeugd was ongelukkig ook vanwege de gezinsomstandigheden maar Ina Boudier-Bakker werd later een succesvolle schrijfster. Echter heeft ze ook ongelooflijk geleden onder een kentering die er in de jaren 20, 30 van de 19e eeuw plaatsvond. Het psychologisch realisme raakte in diskrediet, werd zelfs in die tijd als “Damesroman” bestempeld. Wat geen positieve kwalificatie was. Ze heeft voorts in 1935 een historische roman geschreven. Onbewust heeft ze daarin plagiaat gepleegd door bronnen letterlijk in dat boek over te schrijven. Iets wat later een enorme literaire rel is geworden.

Literatuur experts verwachten dat Ina Boudier-Bakker een blijvende plaats heeft in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Ondanks dat haar werk inmiddels een respectabele leeftijd heeft. Haar boeken zijn immers al een behoorlijke tijd geleden geschreven. Wordt ze betiteld als:

“Verrassend modern.”

Eenzaamheid is dus de sleutel tot haar leven. Die eenzaamheid die werd nog ernstiger aan het eind van haar leven wanneer haar man plotseling overlijdt. Ina Boudier-Bakker verdient beter.

Lees tip: Lees ook eens het verhaal van dichter Gerrit Achterberg. Grote overeenkomst, beide woordkunstenaar met een markant doch tragisch leven.

Afbeeldingvermelding
Kramer, F. (1935). Portret [Foto]. Utrecht, Nederland. Geraadpleegd op 18 februari 2023, van https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/12b2e03c-a93f-5eb0-b36a-bdda4472fbd8 Licentie beeldmateriaal: Naamsvermelding 4.0 Internationaal (CC BY 4.0)